Mikromorfologické studium pedogeneze disturbovaných půd v přirozeném temperátním lese - Křenovská, Iva (2012)
Bakalářská práce se zabývá mikromorfologickou analýzou půdního typu kryptopodzol s cílem srovnání atributů půdy disturbované vývratem stromu a půdy nedisturbované. K dispozici byly dvě sady výbrusů a kompletní chemické a fyzikálně chemické analýzy sledovaných půd. Výbrusy byly pozorovány pod polarizačním mikroskopem a následně popsány. Byly interpretovány chemické a fyzikálně chemické analýzy, konkrétně zrnitost, výměnná půdní reakce, obsah humusu, celkový obsah huminových látek, poměr huminových kyselin a fulvokyselin, poměr C:N a obsah výměnného Al a Fe. Sledované půdy řadíme k půdnímu druhu písčité půdy. Nárůstem hrubozrnnosti s hloubkou se vyznačuje nedisturbovaná půda, což odráží geologické poměry dané lokality. Tato spojitost neplatí u půdy disturbované, zřejmě v důsledku promíchání půdního profilu při vývratu stromu. Pórovitost je výrazně vyšší u disturbované půdy. Na základě hodnot pH/KCl řadíme půdy mezi silně kyselé, přičemž u disturbované lokality je pH ve všech hloubkách n