Možnost kvantitativního stanovení křemene v horninách - Klaška, Jan (2012)
V bakalářské práci je popsán, aplikován a ověřen postup kvantitativního stanovení křemene v horninách pomocí rentgenové práškové difrakce metodou vnitřního standardu. Analýzou přesně navážených směsí byly stanoveny rovnice lineární regrese, které lze využít pro výpočet kvantitativního zastoupení křemene v libovolné směsi. K ověření správnosti metody byly použity uměle připravené směsi se známým zastoupením křemene. Průměrná absolutní chyba měření se pohybuje okolo 5 %.