Dynamika půdního CO2 - Kvapil, Michal (2012)
Půdní CO2 řídí krasové procesy, jako je rozpouštění vápenců nebo růst kalcitových speleotém. Cílem této práce bylo určit faktory ovlivňující produkci a dynamiku půdního CO2 na vybraných lokalitách Moravského krasu. Výsledky ukázaly, že hlavní řídící proměnná koncentrací CO2 v půdě je teplota: se zvyšující se teplotou se zvyšuje i koncentrace CO2 v půdě. Dalším faktorem, který má vliv na koncentraci CO2 je vegetace: v půdách pod travnatým porostem při relativně stejných teplotách půdního vzduchu byly měřeny nejvyšší koncentrace CO2. Kromě vlivu vegetace se zde však mohl uplatňovat i CO2 z epikrasu. Půdy listnatého lesa vykazují vyšší koncentrace CO2, než půdy v lese jehličnatém. Závislost na hloubce půdního profilu není jednoznačná: relativně vysoké koncentrace CO2 se objevily jak v mělkých, tak i v hlubokých profilech a to na všech studovaných lokalitách.