Dynamika rozpouštění xenotimu - Šebestová, Eva, 1980-; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2012)
Práce byla zaměřena na stabilitu synteticky připraveného xenotimu ve vodném prostře-dí za normálních teplot a tlaků. Dynamika rozpouštění byla určena experimentálně v diskontinuálním průtokovém reaktoru. Rychlost rozpouštění se odvozovala od uvol-ňovaného ytria. Rychlost rozpouštění byla stanovena na 9,6·10-14 mol/m2/s pro neutrál-ní prostředí a 4,7·10-12 mol/m2/s v silně kyselém prostředí. Porovnání s rychlostmi roz-pouštění jiných minerálů ukázalo, že xenotim (1) vykazuje v daných podmínkách dobrou stabilitu srovnatelnou s křemenem a (2) může být vhodným minerálem pro fixaci akti-noidů z radioaktivního odpadu.
This thesis was focused on the study of stability of synthetic xenotime in aqueous envi-ronment under ambient temperature and press conditions. Xenotime dissolution dy-namics was determined experimentally in a discontinuous flow-through reactor. Disso-lution rate was derived from yttrium releasing. The dissolution constants were deter-mined as 9,6·10-14 mol/m2/s in neutral solution and 4,7·10-12 mol/m2/s in highly acidic solution. The comparing with the dissolution dynamics of other minerals showed that xenotime has (1) good stability comparable to quartz under given conditions and (2) can be a suitable mineral for fixation of actinoids from radioactive waste.
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: minerály; radioaktivní odpad; rozpouštění; ukládání radioaktivního odpadu; xenotim; dissolution of substances; minerals; radioactive waste disposal; radioactive waste; bakalářské práce; bachelor's theses