Podmínky vzniku koloidů v průběhu interakce bentonitů s vodou - Duchková, Eliška (2012)
Práce se zabývá studiem vzniku koloidů při interakci bentonitů s vodou. Během tří sérií experimentů, zaměřených především na průběh sedimentace, byl sledován vliv doby sycení bentonitu deionizovanou vodou, koncentrace elektrolytu (NaCl) a jeho typu (KCl, CaCl2 a MgCl2). Vyhodnocení získaných dat poskytlo údaje o sedimentaci koloidních částic v čase v závislosti na podmínkách. Bylo zjištěno, že jak doba sycení, tak i koncentrace a typ elektrolytu ovlivňují průběh sedimentace.