Využití mikrostruktury klů neogenních chobotnatců na příkladu rodu Zygolophodon - Březina, Jakub (2012)
Mikrostruktura klů u neogenních chobotnatců dosud nebyla v žádné publikaci detailněji studována. Tato práce přináší první poznatky týkající se Schregerova vzoru u klů rodu Zygolophodon. Rešeršní část shrnuje taxonomii a vývoj chobotnatců, mikrostrukturu jejich klů a geologii okolí Czujanovy pískovny, ve které byly zkoumané kly objeveny. Praktická část je zaměřena na ověření správnosti zařazení studovaných klů ke druhu Zygolophodon turicensis a dále na popis jejich Schregerova vzoru a na faktory ovlivňující jeho zachování. Studií Schregerova vzoru byla dokázána větší podobnost s Anancus arvernensis a mamuty, než s jemu blíže příbuzným druhem Mammut americanum.