Model stavby jeskyně Mrtvých netopýrů, Dolina Transgoska pod Dumbierom, Nízké Tatry - Marhanský, Tomáš; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2012)
Práce je zaměřená na studium tektonické stavby jeskyně Mrtvých netopýrů a jeskyně Studeného větru v synklinále Trangoška, která leží jižně od vrcholů Ďumbier (2043 m n. m.) a Chopok (2024 m n. m.) v Nízkých Tatrách. Při zpracovávaní práce byla použita vlastní kompasová data. Data orientace byla zpracována pomocí metod orientační analýzy a byla vyhodnocována orientace vrstevních ploch v průběhu jeskynního systému. Po vyhodnocení dat byly v nejvýchodnější části jeskynního systému zjištěny překocené vrstevnatosti, jejichž plochy se uklánějí na JJV. K tomuto jevu došlo pravděpodobně v důsledku pohybu podél zlomu s přesmykovou složkou, který zřejmě utíná východní uzávěr synklinály. Plocha zlomu se uklání pravděpodobně stejným směrem jako překocené vrstevnatosti, tj. k JJV. Tento zlom nebyl doposud v mapách zakreslen.
The thesis is focused on tectonic structure of the Dead Bats Cave and the Cave of Cold Wind in Trangoška syncline, which is situated south of Ďumbier (2043) and Chopok (2024) mts. in Low Tatras Mts. New compass data are presented in the thesis. Bedding orientations through the cave system were processed by different numerical methods. Bedding in the eastern part of the cave system seems to be overturned. This bedding facing and inclination might be the result of reverse faulting in the eastern close of the syncline. This fault has never been marked in maps before.
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: jeskyně; synklinály; tektonika; zlomy (geologie); caves; geotectonics; Nízké Tatry (Slovensko : pohoří); Ďumbier (Nízké Tatry, Slovensko : hora); Nízké Tatry Mountains (Slovakia); Ďumbier Mount (Nízké Tatry, Slovakia); bakalářské práce; bachelor's theses