Model stavby jeskyně Mrtvých netopýrů, Dolina Transgoska pod Dumbierom, Nízké Tatry - Marhanský, Tomáš (2012)
Práce je zaměřená na studium tektonické stavby jeskyně Mrtvých netopýrů a jeskyně Studeného větru v synklinále Trangoška, která leží jižně od vrcholů Ďumbier (2043 m n. m.) a Chopok (2024 m n. m.) v Nízkých Tatrách. Při zpracovávaní práce byla použita vlastní kompasová data. Data orientace byla zpracována pomocí metod orientační analýzy a byla vyhodnocována orientace vrstevních ploch v průběhu jeskynního systému. Po vyhodnocení dat byly v nejvýchodnější části jeskynního systému zjištěny překocené vrstevnatosti, jejichž plochy se uklánějí na JJV. K tomuto jevu došlo pravděpodobně v důsledku pohybu podél zlomu s přesmykovou složkou, který zřejmě utíná východní uzávěr synklinály. Plocha zlomu se uklání pravděpodobně stejným směrem jako překocené vrstevnatosti, tj. k JJV. Tento zlom nebyl doposud v mapách zakreslen.