Regulace beta-kateninu pomocí receptor tyrozinových kináz - Ševčíková, Eva (2012)
V tejto diplomovej práci sa venujem štúdiu regulácií β-katenínu pomocou tyrozínkinázových receptorov. Už niekoľko rokov sa v odbornej literatúre objavujú vedecké práce zaoberajúce sa β-katenínom. Nachádza sa v kadherinovom komplexe, je súčasťou Wnt signálnej dráhy a pre jeho zvýšený výskyt pri rôznych ochoreniach sa snaží prísť na príčiny výskytu pri týchto ochoreniach a význam β -katenínu. Konkrétnejšie sa budem venovať oblasti β-katenínu s tyrozínovým zvyškom Tyr 142. Fosforylácia tohto zvyšku vedie k disociácií α-katenínu od β-katenínu. Práve táto disociácia má za následok zmenu adhezívnej funkcie β-katenínu na transkripčnú a odpojenie β-katenínu od kadherinového komplexu, čím reguluje jeho funkciu.