Structural-functional basis of psychrotolerance of haloalkane dehalogenase enzyme isolated from extremophilic organism - Drienovská, Ivana (2012)
Halogenalkandehalogenasy jsou mikrobiální enzymy, které katalyzují hydrolýzu vazby uhlík-halogen v halogenovaných alifatických uhlovodících, přičemž se uvolňuje halogenidový iont, příslušný alkohol a proton, jako reakční produkty. Halogenalkandehalogenasy katalyzují reakci s velkým environmentálním a biotechnologickým významem a potenciálním využitím v bioremediaci, biosenzorech, dekontaminaci vojenských látek, syntéze opticky čistých sloučenin, v buněčném zobrazování a značení proteinů. Efektivní využití biokatalyzátorů v těchto aplikacích často vyžaduje dostupnost enzymů se speciálními vlastnostmi pro výrobní podmínky. Tyto vlastnosti mohou být získané izolací nových biokatalyzátorů z extremofilních organizmů, které produkují enzymy zvané extremozymy. Tyto enzymy jsou přirozeně schopné přežít extrémní podmínky, jako je vysoká nebo nízká teplota, vysoké a nízké pH, vysoký tlak nebo vysoká salinita. Tato diplomová práce se zabývá identifikací, izolací a biochemickou charakterizací nov