Mikroskopie na bázi skenování próbou pro vizualizaci mikroorganismů - Krajíček, Vít; Skládal, Petr, 1964-; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2012)
Diplomová práce se věnuje vizualizaci mikroorganismů pomocí mikroskopie na bázi skenování próbou. Teoretická část zahrnuje vysvětlení základních principů jednotlivých technik, uvádí aplikace v biologii se zaměřením na zobrazování buněk, nastiňuje principy imobilizace buněk a představuje techniku AFM v reálném čase. V experimentální části jsou provedeny série měření, porovnávající kvalitu zobrazení buněk podle typů imobilizace. Dále jsou porovnávány výsledky ze dvou různých AFM přístrojů a ukázány možnosti softwarových úprav naměřených dat
The diploma thesis is focused on study of microorganisms by means of scanning probe microscopies. The theoretical part explains basic principles of SPM techniques. Biological applications are shown with focus on imaging bacteria. Principles of cell immobilization are outlined and technique for real-time imaging called High-speed AFM is introduced. Series of measurements are carried out in the experimental part comparing the quality of images using different immobilization techniques and two different AFM machines. The possibilities of post-processing editing of obtained data are shown.
Vedoucí práce: Petr Skládal
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: bakterie; mikroskopické zkoumání materiálů; mikroskopie atomárních sil; mikroskopie; protilátky; skenovací mikroskopie; spóry; antibodies; atomic force microscopy; bacteria; microscopic examination of materials; microscopy; scanning probe microscopy; spores; diplomové práce