Mikroskopie na bázi skenování próbou pro vizualizaci mikroorganismů - Krajíček, Vít (2012)
Diplomová práce se věnuje vizualizaci mikroorganismů pomocí mikroskopie na bázi skenování próbou. Teoretická část zahrnuje vysvětlení základních principů jednotlivých technik, uvádí aplikace v biologii se zaměřením na zobrazování buněk, nastiňuje principy imobilizace buněk a představuje techniku AFM v reálném čase. V experimentální části jsou provedeny série měření, porovnávající kvalitu zobrazení buněk podle typů imobilizace. Dále jsou porovnávány výsledky ze dvou různých AFM přístrojů a ukázány možnosti softwarových úprav naměřených dat