Transmembránové proteiny jako potenciální diagnostické a terapeutické cíle v onkologii - Holešínská, Pavlína (2012)
Tetraspanin 1 (TSPAN1) je transmembránový protein o velikosti 26 kDa. Patří do tetraspaninové rodiny, která je charakterizována 4 transmembránovými úseky, dvěma extracelulárními smyčkami a množstvím posttranslačních modifikací. Obecnou funkcí těchto proteinů je laterálně organizovat cytoplasmatickou membránu a sloužit jako kotva pro interakční proteiny. O konkrétních funkcích a interakčních partnerech TSPAN1 není mnoho známo, jeho exprese je ovšem modifikována u různých typů nádorů, kde se také předpokládá jeho zapojení do metastatických drah. Hlavním cílem této diplomové práce bylo vyvinout myší monoklonální protilátky, které by specificky rozeznávaly TSPAN1 jak v buněčných liniích, tak v nádorové tkáni při použití imunologických metod (imunobloting, imunohistochemie). Pro splnění cíle byly nejprve připraveny expresní vektory pro extracelulární smyčku TSPAN1, která byla vybrána jako ideální pro detekci protilátkami. Vektory byly vneseny do bakteriálních systémů a byla indukována prod