Vývoj a využití vícekanálových biosenzorů pro stanovení kvality vína - Kubesa, Ondřej; Žeravík, Jiří; Masarykova univerzita. Ústav biochemie (2012)
Bioelektronický jazyk lze charakterizovat jako zařízení sestavené z mnoha 1 kanálových biosenzorů schopných měřit nejrůznější analyty. Výsledkem je odezva, která je přímo úměrná koncentraci analytů v roztoku. Tato diplomová práce přímo navazuje na balakářskou práci téhož autora. Svým experimentálním charakterem se zabývá především vývojem zmíněného bioelektronického jazyka a některými kroky nutnými pro jeho úspěšné sestavení. První část práce je zaměřena především na výzkum a vývoj v oblasti elektropolymerizace na povrchu 1-kanálových senzorů za účelem snížení redoxního potenciálu. Výsledkem této činnosti bylo otestování třinácti polymerujících látek a popis vlastností výsledných polymerních vrstev. Druhá část se pak zabývá samotnou konstrukcí 8-kanálových senzorů s biorekogniční složkou a výsledkem je 8-kanálový biosenzor s imobilizovanými enzymy laktátoxidasa, pyranosaoxidasa a fruktosadehydrogenasa.
Bioelectronic tongue can be characterized as a device built up from number of 1 channel biosensors, which are capable to measure many different analytes. The result is a response which is directly proportional to analyte concentration in the solution. This diploma thesis is directly related to the bachelor thesis from the same author. With its experimental character it primarily deals with the development of mentioned bioelectronic tongue and some steps for its successful forming. First part of the thesis focuses mainly on research and development in the field of electropolymerization on the surface of 1-channel sensors in order to lower the redox potential. This brings on testing of thirteen polymerization substances and description of properties of resulting polymeric layers. Second part of the thesis deals with the construction of 8-channel sensors with biorecognition constituent itself. The result is 8-channel biosensor with immobilized Lactate oxidase, Pyranose oxidase and Fructos
Vedoucí práce: Jiří Žeravík
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: amperometrie; bioelektronika; biosenzory; víno; voltametrie; bioelectronics; biosensors; voltammetry; wine; diplomové práce