Vývoj a využití vícekanálových biosenzorů pro stanovení kvality vína - Kubesa, Ondřej (2012)
Bioelektronický jazyk lze charakterizovat jako zařízení sestavené z mnoha 1 kanálových biosenzorů schopných měřit nejrůznější analyty. Výsledkem je odezva, která je přímo úměrná koncentraci analytů v roztoku. Tato diplomová práce přímo navazuje na balakářskou práci téhož autora. Svým experimentálním charakterem se zabývá především vývojem zmíněného bioelektronického jazyka a některými kroky nutnými pro jeho úspěšné sestavení. První část práce je zaměřena především na výzkum a vývoj v oblasti elektropolymerizace na povrchu 1-kanálových senzorů za účelem snížení redoxního potenciálu. Výsledkem této činnosti bylo otestování třinácti polymerujících látek a popis vlastností výsledných polymerních vrstev. Druhá část se pak zabývá samotnou konstrukcí 8-kanálových senzorů s biorekogniční složkou a výsledkem je 8-kanálový biosenzor s imobilizovanými enzymy laktátoxidasa, pyranosaoxidasa a fruktosadehydrogenasa.