Characterization of functional domains in a noncanonical poly(A) polymerase - Horváthová, Ivana (2012)
Osud RNA molekul v buňce může být ovlivněn modifikací jejich 3'-konce. Taková změna týkající se přidání nekódovaných ribonukleotidů je úlohou specifické rodiny enzymů nazvaných 3'-terminální nukleotidyl transferázy. V této skupině bylo popsáno sedm nekanonických poly(A) polymeráz. Patří sem i TUT4 (terminální uridylyl transferáza 4) mající schopnost připojit několik zbytků UTP k substrátovým molekulám RNA. Vzniklý poly(U) konec hraje důležitou roli v metabolismu RNA. Nejprve byl TUT4 protein identifikován jako negativní modulátor exprese cytokinů spouštěné transkripčním faktorem NF-κB. Nedávno se prokázala jeho role v regulaci exprese některých miRNA. V embryonálních kmenových a určitých rakovinových buňkách uridyluje TUT4 ve spolupráci s LIN28 prekurzorovou formu let-7 miRNA, následkem čehož je potlačeno její dozrání na posttranskripční úrovni. Tímto způsobem přispívá TUT4 k udržení pluripotentního stavu kmenových buněk a má také onkogenní vlastnost. TUT4 je navíc zahrnut v regulaci e