Halda Kaňk: hydrogeochemie pórových vod - Dobešová, Barbora (2012)
Tato diplomová práce je zaměřena na geochemii pórových vod vznikajících na skládkách středověkých dolů Šafary a Kuntery na Kaňku v blízkosti Kutné Hory (Česká republika). Interakce haldového materiálu s vodou byly studovány experimentálně v laboratoři. Výsledky ukázaly, že koncentrace As, Fe a síranů jsou řízeny především amorfním Fe-arzeničnanem, Fe-hydro-oxidy a sádrovcem za převažujících podmínek na haldě, pH 2, a oxické prostředí Eh 700 mV.