Rizika skalních řícení v Moravském krasu a možnosti jejich sanací - Barák, Petr (2012)
Tato diplomová práce se věnuje výzkumu stability skalních stěn ve vápencích Moravského krasu. Pro řešení této problematiky byla zvolena kombinace térénních, laboratorních a výpočtových metod. Pro prvotní posouzení stability stěn byla použita kombinace popisných klasifikací Rock mass rating system a Slope mass rating system. Laboratorní vyhodnocení pevnostních parametrů proběhlo na reprezentativních porušených vzorcích na smykovém krabicovém přístroji Matest. Výsledná stabilita byla posouzena pomocí výpočtového geotechnického software GEO 5. V rámci možností byla navrhnuta sanace nestabilních výchozů.