Palynologické výzkumy v sedimentech vybrané archeologické lokality (Těšetice-Kyjovice). - Ondrušík, Tomáš (2012)
Diplomová práce se věnuje palynologickým výzkumům v oblasti archeologické lokality Těšetice-Kyjovice. Je to lokalita s doloženým polykulturním osídlením, nacházející se ve Znojemském okrese, přibližně 9 km sv. od obce Znojmo. Práce byla zadána z důvodu opětovného odebrání materiálu vhodnější metodou. V práci zpracovávám palynologický materiál odebraný z vrtného jádra (3 m) z nivy potoka Únanovka, z kopané sondy v poloze „pod Starým zámkem“ a z hrobu „Sutny“ č. 783. Pylová analýza ukazuje na vývoj vegetace v dané oblasti. V důsledku lidské činnosti došlo k postupnému přibývání antropogenních elementů a zároveň k ústupu zejména společenstev habrových doubrav a lužních dřevin.