Vliv ročního období na migraci radonu půdním profilem - Musil, Michal (2012)
Diplomová práce se zabývá obsahem radonu v půdě a jeho závislosti na ročních obdobích. K posouzení časové proměnlivosti objemové aktivity radonu bylo v období jednoho roku 2011/2012 uskutečněno opakované měření radonu v půdě. Pro účely diplomové práce byly vybrány dvě geologicky odlišné referenční plochy: Brno Bosonohy, kde podloží tvoří biotitický granodiorit překrytý mocnou vrstvou sprašových hlín (nízká plynopropustnost) a referenční plocha Ocmanice (4 km SZ od Náměště nad Oslavou), kde podloží je tvořeno granity a durbachity (střední plynopropustnost) třebíčského masivu. Na každé ploše bylo odebíráno každý měsíc 15 vzorků půdního plynu z hloubky 0,8 m pod povrchem terénu. Na základě výsledků opakovaných měření objemové aktivity radonu na referenčních plochách byly vymezeny rozsahy sezónních variací během klimatického roku.