Mineralogické studium pyrhotinového zdrudnění v Bušíně - Mandovec, Václav (2012)
V této práci byly zkoumány zejména Ba-živce a doprovodné minerály z pyrhotinové rudy z Bušína v zábřežském krystaliniku. Tyto rudy s masivní až smouhovitou strukturou se nacházejí v silně alterovaných amfibolitech, složených zejména z magnesiohornblendu a živců. Živce jsou zastoupeny zřejmě primárním oligoklasem a dále mladším albitem a K-živci. Ba-bohaté živce tvoří zrna a porfyroblasty v pyrhotinové rudě. Podle WDX-analýz byly stanoveny jako starší celsian (s obsahem 0,85 až 0,98 celsianové složky v apfu) a mladší hyalofan (s obsahem 0,29 až 0,55 celsianové složky v apfu). Objemově větší jádro těchto živců tvoří celsian a tenký lem je tvořen hyalofanem. To indikuje dvě metamorfní etapy, které ovlivnily vulkano-sedimentární protolit, pravděpodobně s obsahem barytu a Fe-fází. Ba-ortoklas (s obsahem 0,11 až 0,13 celsianové složky v apfu) krystalizuje na rozhraní amfibolitu s okolní rudou. Alterovaný amfibolit obsahuje oligoklas bez obsahu Ba. Dokumentace Ba-živců v metamorfogenní pyrhot