Výměna vzduchu a rozložení mikroklimatických parametrů v jeskyni Výpustek (Moravský kras) - Horáková, Hana (2012)
Teplota a vlhkost ovlivňují důležité krasové procesy (kondenzační koroze) a stavy (izotopické složení speleotém) v jeskyni. Prezentovaná práce je zaměřena na mikroklimatické proměnné (teplota a vlhkost vzduchu) v jeskyni Výpustek (Moravský kras). Cílem práce bylo přispět k lepšímu pochopení distribuce teplot a vlhkostí vzduchu v jeskyni v závislosti na vnějších podmínkách. Studie ukázala, že se jedná o typicky dynamickou jeskyni. Rozložení teplot a vlhkostí bylo závislé na ventilačním období. V období aktivní ventilace při UAF módu rostla teplota i vlhkost směrem od vchodu dále do jeskyně k asymptotickým hodnotám. V tomto režimu docházelo v oblasti spodního vchodu k vysušování jeskyně. V UAF módu byla relaxační délka 4,13±0,90m, asymptotická teplota vzduchu 6,02±0,20oC a asymptotická vlhkost (4,73±0,076).10-3 kg/kg. V období DAF módu byla průměrná teplota v jeskyni (asymptotická teplota) 9,2°C. Průměrná roční teplota v regionu (7,7°C) leží mezi oběma asymptotickými teplotami. V obdo