Stavba moldanubika v okolí Ledče nad Sázavou - Juráček, Jan; Melichar, Rostislav, 1961-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2012)
Cílem diplomové práce je na základě vyhodnocení orientace geologických strukturních prvků a vrásové analýzy vytvořit model deformačního vývoje mramorů a okolních hornin v okolí Ledče nad Sázavou na Českomoravské vrchovině. V terénu byly geologickým kompasem měřeny orientace foliací, puklin, lineací, vrás, aplitových žil a zlomů a pořizována fotodokumentace významných tektonických jevů. Vrásy byly klasifikovány podle velikosti meziramenního úhlu, harmonické analýzy, změn mocnosti, velikosti sklonu osy a osní plochy, mechanismu vzniku a relativního stáří. Důsledkem formování regionální antiformy ve svrchním karbonu vznikla metamorfní foliace doprovázená vývojem budináže křemenných poloh a mladšího systému vrás, který převrásnil starší vrásový systém. Metamorfní foliace a vrásy byly proniknuty aplitovými žilami, které byly porušeny syntektonickými poklesy. Po změně vertikálního napětí byly horniny deformovány posttektonickými horizontálními posuny, pravděpodobně již v závěru tektogeneze m
The aim of this thesis is to make a model of tectonic development of marbles and surrounding rocks on basis of evaluation of geological structure-element orientations of foliations, joints, lineations, folds, aplite veins and faults and fold analyses in the area of Ledeč nad Sázavou in the Bohemian-Moravian Uplands. Folds were classified according to interlimb angle, harmonic analysis, layer thickness variations, plunge of fold hinge, dip of axial surface, mechanisms of fold formation (kinematic and dynamic classification) and relative age of folds due to refolded folds with characteristic interference pattern. Metamorphic foliation was developed as result of regional antiform progress in Upper Carboniferous. Evolution of metamorphic foliation was accompanied by development of quartz boudinage and younger fold system, which refoliated older fold system. Metamorphic foliation and folds were penetrated by aplite veins, which were segmented by syntectonic normal faults. Deformations by po
Vedoucí práce: Rostislav Melichar
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: deformace; mramor; tektonika; vrásová analýza; deformations (mechanics); geotectonics; marble; Ledeč nad Sázavou (Česko : oblast); Českomoravská vrchovina (Česko); Ledeč nad Sázavou Region (Czechia); Českomoravská vrchovina Mountains (Czechia); Českomoravská vrchovina Mountains; diplomové práce; master's theses