Výměna vzduchu mezi jeskynní a venkovní atmosférou: ovlivnění prostředí Císařské jeskyně (Moravský kras) - Lang, Marek; Faimon, Jiří, 1950-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2012)
Na základě nově naměřeného souboru dat bylo studováno proudění vzduchu a jeho vliv na mikroklimatické parametry a krasové procesy v dynamické Císařské jeskyni (Moravský kras). Za hlavní hnací sílu proudění vzduchu byl určen teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v jeskyni. V UAF módu byla ventilace jeskyně intenzivnější (maximální rychlosti ~ 0,08 m3/s) než v DAF módu (maximální rychlosti ~ 0,05 m3/s). V UAF módu nebyla mezi prouděním vzduchu a teplotním rozdílem nalezena žádná závislost, v DAF módu byla závislost nelineární. V období aktivní ventilace byly koncentrace CO2 v jeskyni systematicky nižší než v období stagnující ventilace. V období stagnující ventilace byly koncentrace CO2 v jeskyni závislé na aktuálních směrech proudění. Závislost koncentrací CO2 na proudění vzduchu určuje sezónnost ve stupni odplynění skapových vod a v rychlosti růstu speleotém. Proudění vzduchu vykazovalo vysokofrekvenční oscilace s periodami v rozmezí desítek sekund až tří minut. Časová vari
Based on new data set, air circulation and its impact on both microclimatic parameters and karst processes was studied in dynamic Císařská Cave (Moravian Karst). The temperature differences between external and cave temperature was determined to be the main driving force of airflow. The airflows were stronger in UAF mode (the highest airflows ~ 0,08 m3/s) in comparison with DAF mode (the highest airflows ~ 0,05 m3/s). The airflows in UAF mode did not depend on temperature diference whereas the airflows in DAF mode did depend on the diference nonlinearly. Cave CO2 concentrations were systematically lower in period of active ventilation in comparison with stagnant ventilation period. The CO2 concentrations in the stagnant ventilation period depended on airflow direction. The dependence of concentrations of CO2 on airflow is responsible for seasonality in dripwater degassing and in rate of speleothem growth. The airflows showed high-frequency oscillations with the periods from tens second
Vedoucí práce: Jiří Faimon
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: krasové jevy -- Česko; proudění vzduchu; air flow; Císařská jeskyně (Česko); Moravský kras (Česko); Císařská jeskyně Cave (Czechia); Moravian Karst (Czechia); diplomové práce; master's theses