Výměna vzduchu mezi jeskynní a venkovní atmosférou: ovlivnění prostředí Císařské jeskyně (Moravský kras) - Lang, Marek (2012)
Na základě nově naměřeného souboru dat bylo studováno proudění vzduchu a jeho vliv na mikroklimatické parametry a krasové procesy v dynamické Císařské jeskyni (Moravský kras). Za hlavní hnací sílu proudění vzduchu byl určen teplotní rozdíl mezi venkovní teplotou a teplotou v jeskyni. V UAF módu byla ventilace jeskyně intenzivnější (maximální rychlosti ~ 0,08 m3/s) než v DAF módu (maximální rychlosti ~ 0,05 m3/s). V UAF módu nebyla mezi prouděním vzduchu a teplotním rozdílem nalezena žádná závislost, v DAF módu byla závislost nelineární. V období aktivní ventilace byly koncentrace CO2 v jeskyni systematicky nižší než v období stagnující ventilace. V období stagnující ventilace byly koncentrace CO2 v jeskyni závislé na aktuálních směrech proudění. Závislost koncentrací CO2 na proudění vzduchu určuje sezónnost ve stupni odplynění skapových vod a v rychlosti růstu speleotém. Proudění vzduchu vykazovalo vysokofrekvenční oscilace s periodami v rozmezí desítek sekund až tří minut. Časová vari