Chemické složení Fe-obsahujících berylů z granitických pegmatitů - Přikryl, Jan (2012)
Tato diplomová práce obsahuje srovnání Fe-obsahujících berylů z NYF a LCT granitických pegmatitů. Reprezentativní vzorky berylů z jednotlivých lokalit byly analyzovány elektronovou mikrosondou, laserovou ablací s hmotnostní spektrometrií indukčně vázaného plazmatu, rentgenovou difrakční analýzou a Mössbauerovou spektroskopií za účelem najít chemické odlišnosti. Záměrem práce bylo propojit obsahy Fe2+ a Fe3+ a jejich dopad na zbarvení a krystalovou strukturu s geologickým prostředím studovaných vzorků a tak se pokusit vymezit chemické typy berylu pro různé pegmatity.