Ověření hypotetického vlivu rychlostní anomálie v podloží stanice JAVC (Velká Javorina) na časy příchodů seismických vln - Kahánková, Lucie (2012)
Předložená bakalářská práce se zabývá problematikou ověření hypotetického vlivu rychlostní anomálie v podloží stanice JAVC (Velká Javorina) na časy příchodů seismických vln. Hypotéza byla založena na předpokladu, že zpoždění příchodů seismických vln způsobuje několik kilometrů mocné těleso západokarpatského flyše, který tvoří podloží stanice JAVC. Na stanici je dlouhodobě pozorována systematická odchylka detekovaných časů příchodu seismických vln. Bylo zjištěno, jak pro regionální, tak globální jevy, že v rozmezí hloubek reprezentující reálné hloubky ve flyši a při rychlostech seismického paprsku 3,5 až 4 km s-1, dochází ke shodě pozorovaného zpoždění a teoretického zpoždění. Tudíž je reálné, že systematickou odchylku pozorovanou na stanici JAVC, způsobuje průchod signálu tělesem flyše. Ovšem nevylučuje se i jiný fenomén, který může způsobit zpoždění signálu.