Dynamika CO2 ve Zbrašovských jeskyních - Skupieňová, Kristýna (2012)
Zbrašovské aragonitové jeskyně (ZAJ) jsou součástí hydrotermálního Hranického krasu, typického výrony endogenního CO2. Z jezírek kyselky uniká plynný CO2 a nad jezírky tvoří plynové polštáře (plynová jezírka) s různou koncentrací CO2. V této práci byl studován časový vývoj koncentrací CO2 v jeskyni Smrti a v zákoutí Tunel v ZAJ. Autokorelace prokázala slabou periodicitu koncentrací CO2 jak v jeskyni Smrti (periody 190 a 110 dní), tak v zákoutí Tunel (periody 60, 80, 105 a 65 dní). Křížové korelace mezi koncentracemi CO2 a vnější teplotou naznačila slabou závislost (1) negativní, při zpožděním CO2 o 1 až 133 dní za vnější teplotou (jeskyně Smrti) a (2) pozitivní, se zpožděním CO2 za vnější teplotou o 37 až 132 dní (zákoutí Tunel). Křížová korelace mezi koncentracemi CO2 naznačila slabou závislost s velmi rozdílnými časovými posuny.