Pozdní turmalíny a neobvyklý vývoj jejich chemického složení v granitických pegmatitech Českého masívu - Macek, Ivo, 1985- (2012)
V této diplomové práci se věnujeme neobvyklému chemickému vývoji pozdních turmalínových fází ze tří odlišných granitických pegmatitů v Českém masívu. První vzorek je z desilicifikovaného LCT pegmatitu v Dolních Borech a jde o turmalínovou brekcii z anhedrálních zrn řady skoryl-dravit s Altot 5,13-5,69 apfu, Mg 0,44-1,23 apfu, Fetot 1,99-2,67 apfu na které narůstá vláknitý dravit tmelený opálem Altot 6,07-6,37 apfu, Mg 1,45-1,62 apfu, Fetot 0,97-1,26 apfu. Druhý vzorek je z NYF euxenitového pegmatitu Kožichovice III. Jde o černé turmalínové jádro skoryl-dravit Altot 5,19-5,88 apfu, Mg 1,33-2,09 apfu, Fe 0,94-1,60 apfu s tenkým tmavě modrým okrajem < 1 mm Altot 5,69-6,24 apfu, Mg 1,85-2,05 apfu, Fe 0,69-0,97 apfu. Poslední zkoumaný vzorek je z LCT pegmatitu Bližná I. Agregát až vláknitý pozdní dravit Altot 6,15-6,36 apfu, Mg 1,97-2,22 apfu, Fe 0,20-0,34 apfu narůstá na hnědý agreagát elbait-liddicoatitu Altot 5,44-7,82 apfu, Mg ≥ 2,80 apfu, Fe ≥ 0,47 apfu. Chemický vývoj pozdních turmalí