Magnetická anizotropie břidlic brdského kambria - Vošmik, Jiří (2012)
Práce se zabývá studiem magnetických staveb slabě deformovaných hornin jineckého souvrství příbramsko-jinecké pánve situované v jižní části bohemika zhruba 40 km jz. od Prahy. Pro účely studie orientací magnetických staveb byla měřena anizotropie magnetické susceptibility na 111 orientovaných vzorcích odebraných jednak v břidlici, jednak v rámci jedné lokality v psamitu. Pro zjištění nositel magnetizace byla použita metoda měření velikosti susceptibility v závislosti na teplotě. Pro přímé určení minerálních fází byla provedena základní rtg fázová analýza. V břidlicích je magnetická stavba řízena čistě paramagnetickými minerály (chlorit, slída, albit). V psamitu jsou nosičem magnetizace převážně paramagnetické minerály (kaolinit, slída) a z části ovlivněna minoritním obsahem feromagnetického minerálu goethitu. V břidlicích byla zjištěna silná sedimentární kompakční stavba, na kterou je naložena stavba deformační. Deformační stavbu se projevuje silně vyvinutou přednostní orientací magnet