Biogeografické a ekologické determinanty složení společenstev mechorostů ostrovních biotopů v Hrubém Jeseníku - Táborská, Markéta (2012)
V této diplomové se zabývám faktory určujícími druhové složení společenstev mechorostů na 61 lesních a subalpínských prameništích v Hrubém Jeseníku. Základní zaměření je na relativní vliv ekologické a prostorové vzdálenosti mezi lokalitami. Dalšími cíli je popsat vliv konkrétních ekologických faktorů na diverzitu a druhové složení studovaných společenstev a také vztah mezi počtem druhů a rozlohou prameniště. Pro subalpínská prameniště jsem měla k dispozici srovnávací snímky cévnatých rostlin ze stejných lokalit. Získaná data jsem vyhodnotila prostřednictvím regresí, korelací, NMDS a CCA, pro zjištění vlivu prostorových vzdáleností a ekologických nepodobností byly použity Mantelovy testy. V případě hodnocení celého datového souboru je druhové složení statisticky průkazně ovlivněno prostorovými vzdálenostmi. Při oddělené analýze pro lesní prameniště hrají průkaznou roli prostorové i ekologické vzdálenosti, v případě subalpínských pramenišť se neprokázal vliv ani jedné ze skupiny faktorů.