Význam OCT, vyhodnocení vyšetření - Záleská, Klára (2012)
Optická koherentní tomografie (OCT) dnes představuje nepostradatelný nástroj pro neinvazivní analýzu sítnice. Účelem této diplomové práce je především zhodnocení významu této technologie v roli diagnostické metody a léčby očních onemocnění, jako jsou například věkem podmíněná makulární degenerace, diabetická retinopatie, makulární díra, epiretinální membrána či onemocnění glaukomu. Práce rovněž přibližuje základní principy této technologie, její vývoj, základní skenovací vzorce a možnosti kvalitativních i kvantitativních analýz. Prostor je věnován také významu OCT pro vyšetření předního segmentu oka, a sice pro diagnostikování ektatických onemocnění rohovky, biometrii přední komory oka či diagnostikování rohovkových a sklerálních abnormalit. I zde se totiž OCT jeví jako velmi účinný nástroj pro stanovení časných diagnóz, pro monitorování progrese očních chorob a sledování účinnosti jejich léčby. Praktická část diplomové práce se zabývá studiem výsledků měření retinální tloušťky u pac