Současné možnosti refrakční chirurgie se zaměřením na presbyopickou korekci - Dostálková, Marcela (2012)
Tato práce se zabývá možnostmi korekce a léčby presbyopie pomocí metod refrakční chirurgie. S celosvětově stoupajícím věkovým průměrem populace, rostoucími nároky a aktivním životem i ve stáří se na tuto problematiku upírá stále více pozornosti a hledají se způsoby a metody rohovkové, ale především nitrooční refrakční chirurgie, jak presbyopii korigovat a obnovit akomodaci. V úvodní části práce je zmíněn přehled metod refrakční chirurgie, principy a teorie akomodace a příčiny vzniku presbyopie, následuje přehled současných metod korekce presbyopie a také metod, které jsou stále ve stádiu vývoje a výzkumu. Praktická část práce se zabývá hodnocením pacientů po implantaci nitroočních multifokálních čoček po operaci katarakty a metodou PRELEX.