Chirurgické řešení astigmatismu u pacientů po perforující keratoplastice - Pavlová, Šárka (2012)
Tato práce se zabývá popisem současných možných chirurgických metod, kterými lze řešit astigmatismus u pacientů po perforující keratoplastice, a jejich úspěšností v redukci refrakčních vad, zejména astigmatismu, které se stávají závažnou pooperační komplikací perforující keratoplastiky. V úvodní části práce je připomenuta teorie problematiky perforující keratoplastiky, její indikace, operační průběh a pooperační komplikace. Dále je v této souvislosti zmíněna problematika astigmatismu obecně. Popsány jsou v této práci rovněž příčiny vzniku astigmatismu po perforující keratoplastice a jeho řešení pomocí optických pomůcek. V praktické části práce je porovnávána zraková ostrost a hodnoty refrakčních vad pacientů před chirurgickým zákrokem indukovaným k redukci ametropie po PK a po tomto provedeném zákroku.