Rozšíření invazních neofytů a sukcese na štěrkových náplavech na tocích Moravskoslezských Beskyd a jejich podhůří - Kalníková, Veronika (2012)
Diplomová práce má dvě části. V první jsem mapovala výskyt invazních neofytů podél Baštice, Olešné, Bystrého potoka, Mohelnice, a Čeladenky, které jsou hlavními přítoky Ostravice a Morávky. Spolu s nimi jsem na všech tocích zmapovala 163 km a nalezla 39 druhů invazních neofytů. Nejvíce byly zastoupeny druhy z čeledi Asteraceae. Na největším počtu říčních kilometrů jsem zaznamenala Solidago canadensis (86 % z počtu říčních kilometrů), Impatiens parviflora (85 %), Reynoutria japonica (66 %) a I. glandulifera (60 %). Více invazních neofytů bylo na úsecích, kde řeky protékaly městy, druhy tam však měly menší abundanci. Druhová bohatost invazních neofytů byla ovlivněna především nadmořskou výškou, kdy jejich počet směrem do vyšších poloh výrazně klesal. Klesal také na říčních kilometrech, kde řeka tvořila kaňon, nebo když ji obklopovaly lesy. Mimo města narůstal i v úsecích, kde ji lemovaly pásy křovin, tam, kde se tvořily štěrkové náplavy a kde byl tok více zregulovaný. Počet nepůvodních druhů celkově stoupal v úsecích bohatších na typy biotopů. Na malých i velkých tocích v příbřežní vegetaci dominovaly ty stejné invazní neofyty. Malé toky byly ale chudší co do počtu druhů vyskytujících se na jednom říčním kilometru. V druhé části jsem se zabývala sukcesí na štěrkových náplavech na Čeladence, Mohelnici, Ropičance a Stonávce. Území zasáhla v květnu roku 2010 silná povodeň a v jejím důsledku byl z náplavů stržen vegetační kryt, byly převrstveny novými sedimenty, nebo vznikly úplně nové. Fytocenologické snímky jsem na náplavech zapisovala dva měsíce po povodni a další rok jsem je na stejných plochách pořizovala znovu.