Změna polohy hlavních řezů astigmatismu oka v závislosti na věku - Bedáňová, Lenka (2012)
Tématem práce je změna polohy hlavních řezů astigmatismu oka v závislosti na věku. Je rozdělena na dvě hlavní kapitoly, na teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části jsou popsány změny organismu věkem, zaměřeny zvlášť na celkové změny a na změny očních struktur, dále jsou charakterizovány funkční změny oka v průběhu života. Je zde vymezen pojem oční astigmatismus, jeho druhy, metody vyšetření a způsoby korekce pravidelného astigmatismu. Ve výzkumné části byl stanoven cíl výzkumu, vyřčeny hypotézy a popsány vyšetřované osoby. Je zde také uvedena metodika, kterou celý výzkum probíhal, popsány prostory a vybavení pracoviště, ve kterém se měření odehrávalo. Při zjištění astigmatismu byl sledován a podrobně hodnocen jeho druh a stupeň. Z rozdílu naměřených hodnot objektivně a subjektivně byla usuzována přesnost měření autorefraktometru v závislosti na individuálních požadavcích klienta. V závěru jsou rozebrány naměřené hodnoty a zpracované výsledky.