Vyšetření zrakové ostrosti celořádkovou a interpolační metodou na optotypu LCD. - Zajíček, Tomáš; Veselý, Petr, 1978 září 14.-; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2012)
Tato práce zkoumá a navzájem porovnává celořádkovou a interpolační metodu stanovení zrakové ostrosti. Tyto metody v praxi jsou úzce spjaty s optotypy ETDRS a Snellenovými. Vedle základních teoretických poznatků obsahuje práce i praktické měření na skupině 69 pacientů a studentů, které slouží jako podklad pro vyhodnocení obou metod a porovnání s teorií. Stále více vyšetřujících používá ve své praxi LCD optotypy, které obsahují mnoho testů a tím zjednodušují postup vyšetření zrakových funkcí. Stručný přehled funkcí a testů těchto optotypů bude v této práci také popsán. Čtenář který se seznámí s touto prací získá přehled a základní znalosti v problematice hodnocení vizu a použití LCD optotypů.
This paper examines and compares the whole-line and the threshold interpolation visual acuity testing methods. These methods are in practice closely associated with ETDRS and Snellen charts. Besides the basic theoretical knowledge the thesis includes measurements on a group of 69 patients and students, which serves as a basis for evaluation of both methods and for comparison with theory. Examinators increasingly use LCD optotypes in their practice. These optotypes contain many tests and procedures that simplify the examination of visual functions. A brief overview of the features of these tests and optotypes will also be described in this work. Reading this work will give the reader an overview and basic knowledge on the topic of visual assessment and use of LCD optotypes.
Vedoucí práce: Petr Veselý
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2012
Keywords: celořádková metoda; interpolační metoda; LCD optotyp; Snellenův optotyp; zraková ostrost; Visual Acuity; diplomové práce