Hystereze - Tužilová, Hana, 1987-; Přibylová, Lenka, 1975-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2012)
Cílem práce je seznámit čtenáře s pojmem z oblasti kvalitativní teorie diferenciálních rovnic: s hysterezí. Na začátku práce jsou uvedeny základní pojmy z oblasti dynamických systémů a teorie bifurkací v rozsahu potřebném pro další úvahy. Následuje část věnovaná hysterezi, ve které jsou vyzdviženy společné rysy systémů s hysterezí. Rovněž je zde vysvětlena souvislost hystereze s bifurkací. Poslední část se zabývá analýzou vybraných spojitých modelů, ve kterých hystereze hraje důležitou roli.
The aim of this thesis is to make the reader familiar with a term of qualitative theory of differential equations: with hysteresis. At the beginning, basic terms from the field of dynamical systems and bifurcation theory (to the extent necessary for further consideration) are introduced. The following section concerns hysteresis itself, common features of systems with hysteresis are highlighted and the relation between hysteresis and bifurcation is shown. The last part deals with the analysis of selected continuous models, in which hysteresis plays an important role.
Vedoucí práce: Lenka Přibylová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2012
Keywords: bifurkace (matematika); diferenciální rovnice; hystereze; matematické modely; bifurcation (mathematics); differential equations; hysteresis; mathematical models; diplomové práce; master's theses