Hystereze - Tužilová, Hana, 1987- (2012)
Cílem práce je seznámit čtenáře s pojmem z oblasti kvalitativní teorie diferenciálních rovnic: s hysterezí. Na začátku práce jsou uvedeny základní pojmy z oblasti dynamických systémů a teorie bifurkací v rozsahu potřebném pro další úvahy. Následuje část věnovaná hysterezi, ve které jsou vyzdviženy společné rysy systémů s hysterezí. Rovněž je zde vysvětlena souvislost hystereze s bifurkací. Poslední část se zabývá analýzou vybraných spojitých modelů, ve kterých hystereze hraje důležitou roli.