Podíl hodnoty rohovkového astigmatismu na objektivně zjištěném celkovém astigmatismu oka - Musilová, Markéta (2012)
Tato diplomová práce se zaměřuje především na refrakční vadu astigmatismus. Cílem práce je vyzkoumání jednotlivých složek očního astigmatismu ve svém vzájemném poměru. Práce je členěna na teoretickou a praktickou část. Teoretická část obsahuje základní pojmy pro popis refrakce oka a uvádí přehled modelů oka. Dále je zde popis a charakteristika refrakčních vad a stavů oka, kde je kladen zvláštní důraz na samotný oční astigmatismus. V závěrečné kapitole teoretické části je uveden popis objektivních a subjektivních metod měření astigmatismu. V praktické části jsou uvedeny výsledky z prováděného výzkumu a ověření daných hypotéz.