Pylová spektra v ovzduší různých typů městské zástavby: sezonní dynamika a význam pro alergologii - Obstová, Barbora, 1987- (2012)
Ve vegetační sezoně roku 2011 byl studován výskyt pylu v ovzduší města Humpolce. Cílem bylo charakterizovat sezónní dynamiku jednak celkově, jednak v dílčích územích města, porovnat výsledky a informační hodnotu dvou aerobiologických metod sběru pylu, volumetrické a gravimetrické, a posoudit možnost praktického využití výsledků z hlediska alergologického. Volumetrický lapač byl, spolu s porovnávacím gravimetrickým lapačem, instalován v centru města Humpolce na střeše budovy o výšce 12 m. Dalších 6 gravimetrických lapačů bylo umístěno v nižších výškách v odlišných typech městského prostředí (historické centrum, panelové sídliště, rodinné domy, zemědělský areál, průmyslová zóna a přilehlá vesnice Plačkov). Celkem bylo určeno 101 683 pylových zrn náležejících 62 taxonům. Volumetrickým lapačem bylo zaznamenáno 54 taxonů a jednotlivými gravimetrickými lapači 39-48 taxonů. Nejčastěji se vyskytujícími taxony ovzduší Humpolce byla alergologicky středně významná čeleď Urticaceae, alergologicky málo významné rody Picea a Pinus, velmi významný rod Betula a středně významný rod Quercus. Metoda volumetrická podala základní časovou, kvantitativní a taxonomickou informaci o pylové situaci v ovzduší města Humpolce. Byl sestaven pylový kalndář, pomocí něhož bylo možno charakterizovat pylovou sezónu a rozdělit ji do tří základních období - jarního s dominancí pylů dřevin, letního s převahou pylů trav a pozdně letního až podzimního s dominancí pylů bylin. Z porovnání výsledků obou aerobiologických metod jsou patrné určité rozdíly kvantitativní, ale alergologicky významná časová a taxonomická informace o distribuci pylu v ovzduší je v pylových kalendářích založených na obou metodách v základních rysech velmi podobná.