Vztah vegetace pramenišť západočeské zřídelní oblasti k chemismu prostředí - Laburdová, Jitka (2012)
Tato diplomová práce se zabývá vztahem chemismu prostředí a vegetace na prameništích západočeské zřídelní oblasti. Prameniště mají v této oblasti rozmanité chemické složení vody (některá z nich se vyznačují vyšší koncentrací kovů ve vodě) a tyto vztahy mezi chemismem vody a vegetací nejsou v současnosti příliš prostudovány. K objasnění vztahů mezi chemismem prostředí a vegetací bylo v této práci vybráno 53 lokalit, z nichž 28 je lučních a 25 lesních. Na všech lokalitách byly zapisovány fytocenologické snímky, měřeno pH a konduktivita. Na lučních lokalitách byly odebírány vzorky vody a biomasy mechorostů a cévnatých rostlin, na lesních prameništích byly pořizovány hemisférické fotografie. Na studovaných lokalitách se prokázal vliv chemismu vody, pH vody průkazný vliv na všechny lokality mělo. i další stanovištní podmínky ovlivňují variabilitu vegetace studovaných pramenišť, jako množství světla procházejícího přes koruny stromů a zápoj stromového patra. Samotná pokryvnost stromového patra měla vliv i na mechové patro, konkrétně na počet druhů ve snímcích a jeho pokryvnost. Mechorosty reagovaly na stanovištní podmínky více než cévnaté rostliny i v rámci lučních lokalit. Ukázalo se, že jednotlivé chemické vlastnosti vody lučních pramenišť jsou spolu korelovány (např. konduktivita korelovala s množstvím draslíku, sodíku a síranů ve vodě). Rovněž některé chemické vlastnosti vody korelují s koncentracemi živin v biomase (např. koncentrace hořčíku a amoniakálního dusíku ve vodě a v biomase mechů nebo koncentrace vápníku ve vodě a cévnatých rostlinách). Byly zjištěny i korelace mezi chemismem vegetace mechorostů a cévnatých rostlin (např. korelace koncentrace vápníku v cévnatých s koncentracemi vápníku, draslíku a železa v mechorostech).