Study of the photoreaction mechanisms of photoactivatable compounds - Ngoy, Bokolombe Pitchou (2012)
Cílem předkládané disertační práce bylo prozkoumat mechanismus fotochemických reakcí vybraných nových světlem aktivovatelných sloučenin v různých prostředích. První část práce (Úvod) poskytuje krátkou informaci o studiu reakčních mechanismů. Tato část dále obsahuje popis spektroskopických technik s časovým rozlišením, které byly v práci využity, a přehled poznatků o fotolabilních chránicích skupinách včetně jejich aplikací, výhodách a nevýhodách. V prvním projektu (kapitola druhá) byla studována řada fenacyl-xanthatů s využitím nanosekundové a femtosekundové laserové zábleskové fotolýzy. Byly stanoveny rychlostní konstanty přeměn intermediátů reakcí v acetonitrilu a propan-2-olu. Fotochemické chování látek bylo studováno a jejich reaktivita byla charakterizována řadou metod včetně laserové zábleskové fotolýzy. Bylo prokázáno, že nejdůležitějšími meziprodukty této fotochemické reakce byly fenacylové (PA.) a xanthylové (XAN.) radikály. I když se absorpční spektra těchto intermediátů ...