Stanovení rozpustné tyrozinkinázy-1 podobné fms a placentárního růstového faktoru a jejich uplatnění při včasné diagnostice preeklampsie - Křivánková, Aneta (2012)
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením rozpustné tyrozinkinázy-1 podobné fms (sFlt-1) a placentárního růstového faktoru (PlGF) a jejich uplatnění při včasné diagnostice preeklampsie. Byla provedena literární rešerže poznatků o preeklampsii a eklampsii, včetně klinických a laboratorních znaků objevujících se při tomto onemocnění. Imunoanalytické metody na stanovení PlGF a sFlt-1 byly nainstalovány na analyzátor cobas 8000 od společnosti Roche Diagnostics. Metody byly úspěšně zavedeny a verifikovány. V séru těhotných žen byly stanoveny markery preeklampsie PlGF a sFlt-1 a to v 16. a 24. týdnu těhotenství. Dále byl vypočítán poměr PlGF/sFlt-1, který je při včasné diagnostice preeklampsie rozhodující. K dispozici jsme měli sérum gravidních žen, které onemocněli preeklampsií a teké sérum od žen zdravých, bez diagnózy preeklampsie. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny. Výsledky naznačují, že markery PlGF a sFlt-1 mohou pomoci při diagnostice preeklampsie dřív, něž se rozvine.