Imunoturbidimetrické stanovení ferritinu - validace metody - Jahodová, Bronislava (2012)
Validace/verifikace analytické metody je proces, nezbytný pro rozhodování o jejím využití v daných podmínkách biochemické laboratoře. Práce obsahuje zkrácenou validaci imunoturbidimetrické metody Quantia ferritin od firmy Abbott. Byly testovány základní výkonnostní parametry metody: opakovatelnost, mezilehlá precisnost, pracovní rozsah, mez detekce, mez stanovitelnosti a bias. Výsledky jsou porovnány s firemní dokumentací. Dále bylo provedeno srovnání výsledků pacientských vzorků, naměřených imunoturbidimetrickou (IMT) metodou a metodou chemiluminiscenční (CMIA), kterou se ferritin v naší laboratoři v současné době vyšetřuje. V závěru se práce také zabývá referenčními hodnotami a jejich verifikací.