Luštěniny - nutriční a zdravotní aspekty - Suchánková, Michaela (2012)
Tato práce se zabývá složením luštěnin, co se týká živin i nenutritivních látek, změnami ve složení v důsledku různých úprav, prospěšnými účinky luštěnin a látek v nich obsažených na lidské zdraví i potenciálními zdravotními riziky. Cílem práce bylo zjistit úroveň znalostí ve jmenovaných oblastech. Práce se dále zaměřuje na zjišťování, jestli to, jak často jsou luštěniny v různých formách konzumovány, je závislé na věku, nejvyšším dosaženém vzdělání, na pohlaví a na BMI. V neposlední řadě je pozornost zaměřena také na různé výrobky z luštěnin.