Konzumace slazených nápojů u adolescentů a jejich vztah k nadváze a obezitě - Macková, Jana (2012)
Teoretická část definuje chemická, biologická a fyzikální rizika plynoucí z konzumace slazených nápojů. Dále popisuje vliv slazených nápojů na zdraví člověka - metabolická onemocnění (nadváha, obezita, KVS onemocnění, diabetes mellitus 2. typu a metabolický syndrom), osteoporóza, zubní kaz a eroze zubní skloviny. Charakterizuje přidané cukry a současné postoje společnosti. Praktická část zkoumá preference a spotřebu slazených nápojů, stravovací zvyklosti a pohybovou aktivitu u studentů středních škol.