Staré víno v nové sklenici - interakce grepu, grepové štávy s léčivy - Kleinová, Barbora (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou interakcí léčiv s grapefruitovou šťávou. Teoretická část se věnuje historii, botanické charakteristice a nejznámějším odrůdám grapefruitu. Podrobněji je rozebírána otázka obsahových látek grapefruitové šťávy, které mají vztah k možným interakcím, a to především v souvislosti s metabolizací přes cytochrom P450. Největší pozornost je věnována popisu mechanizmu a následkům inhibičního účinku grapefruitové šťávy. Praktická část práce ověřovala dotazníkovým šetřením znalosti týkající se interakcí léčiv s grapefruitovou šťávou ve třech skupinách respondentů: zdravotničtí pracovníci, studenti zdravotnických oborů a laická veřejnost.