Sůl není nad zlato! - Rulfová, Blanka (2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou kuchyňské soli ve výživě člověka, její nepostradatelností, ale zároveň i nebezpečím z nadměrného přívodu. Práce vychází z alarmujících statistik, které uvádějí kardiovaskulární onemocnění (KVO) jako nejčastější příčinu úmrtí v České republice. Hlavním rizikovým faktorem KVO je hypertenze a u predisponovaných osob s ní související nadměrná konzumace soli. Pro účely praktické části byl vytvořen intervenční projekt, jež představuje pilotní průzkum a zároveň předvýzkum. Cílem bylo zvýšit znalosti žáků a studentů o dané problematice, a tím prokázat význam poskytování vědecky podložených informací v oblasti zdraví a výživy s pokusem do jaké míry lze ovlivnit stravovací chování respondentů.