Vybrané rizikové faktory životního stylu ve vztahu k nádorovému onemocnění tlustého střeva a konečníku - Bischofová, Svatava, 1984- (2012)
Diplomová práce se zabývá problematikou nádorového onemocnění střeva se zaměřením na výživu a vybrané faktory životního stylu ve vztahu ke kolorektálnímu karcinomu. Teoretická část je pojata v obecně širší kontextové rovině zahrnující např. epidemiologickou charakteristiku, lékařskou diagnostiku a přehled výsledků vědeckých poznatků k jednotlivým rizikovým/protektivním faktorům. Hlavní komponentou je část praktická, jejíž cílem bylo zhodnocení vlivu stravovacích zvyklostí a vybraných faktorů životního stylu ve skupině zdravých jedinců v porovnání se skupinou osob s kolorektálním karcinomem.